Rozvoju turizmu na Zemplíne by mali napomôcť ďalšie cezhraničné projekty

16.11.2011 Snina

Snina/Humenné 16. novembra (TASR) - Problematika rozvoja cestovného ruchu bola v utorok 15. novembra hlavnou témou stretnutí zástupcov poľských a slovenských samospráv, ktoré sa uskutočnili v mestách Snina a Humenné.
Pracovné stretnutie prednostov sninského, medzilaboreckého, humenského, sobranského a svidníckeho mestského úradu bolo v Snine zamerané na vytýčenie spoločných úloh pre plánované zriadenie Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR).
Ako TASR informovala hovorkyňa sninského magistrátu Zuzana Krupa, iniciátorom zriadenia tejto organizácie bolo mesto Snina, ktoré pripraví najneskôr do konca tohto roka návrh jej stanov. \"Tie musia byť následne pripomienkované a schválené aj jednotlivými mestskými zastupiteľstvami,\" doplnila hovorkyňa s tým, že nové združenie samospráv a podnikateľov z oblasti cestovného ruchu by malo začať svoju činnosť následne v prvej polovici budúceho roka. Sídlom OOCR bude pravdepodobne mesto Humenné.
Podľa slov prednostky Mestského úradu v Snine Jany Rosičovej bude novozriadená organizácia pracovať v budúcom období napríklad na tvorbe ucelených balíkov turistických služieb a ich následnej propagácii doma, ako i v zahraničí. \"Zámerom je, aby sme motivovali turistov zotrvať v našom regióne dlhšie ako iba jeden deň,\" poznamenala.
O možnostiach ďalšej podpory cestovného ruchu sa rokovalo v utorok aj v mete Humenné. Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík a maršálek Podkarpatského vojvodstva Miroslav Karapyta z Poľska spoločne debatovali predovšetkým o rozvoji cezhraničného turizmu.
\"Zhodli sa na tom, že chcú maximálne využiť tretiu výzvu mikroprojektov cezhraničnej spolupráce, ktorá bude vyhlásená začiatkom budúceho roka,\" uviedla pre TASR hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková. Ako dodala, naštartovaniu turizmu môže v tejto súvislosti napomôcť väčšia propagácia destinácií cestovného ruchu, ktoré sa nachádzajú v jednotlivých štátoch, ale aj ďalšia výstavba dopravnej infraštruktúry medzi krajinami.
\"Riešenie sa ponúka v rýchlostnej ceste R4, ktorá by viedla od Maďarska cez košický a následne Prešovský kraj do Poľska. Tému potrebnej výstavby trasy Via Carpatia chceme otvoriť na budúcoročnom stretnutí zástupcu európskej komisie a dotknutých krajín,\" priblížila Fitzeková.
 

Vyberte región

mark